Friday, November 11, 2016

Entri Serius

Sejak dua menjak ni aku dah mula berjinak2 dengan Linkedin. Satu hari tu ada sorang otai message aku tanya ada tak kerja kosong kat tempat aku kerja.

Umur dia dalam lewat 40an atau awal 50an. Sebelum ni kerja kat negara Arab. Sekarang jobless sebab harga minyak yang teruk.

Umur 50.
Jobless.
Sebelum ni dah biasa wang besar.

He makes me thinking, satu hari nanti mungkin aku jadi macam dia, dah tua dan diberhentikan kerja. Syarikat mana yang berminat lagi? Baik hire muda2, gaji pun murah. Dan aku akan terkontang kanting cari kerja lain yang mungkin cuma nak bayar 50% dari income aku yang biasa.

Fuck. Dah berapa hari aku fikir pasal benda ni saja. Company won't give a fuck about you. They'll pay you some money for you to survive, let's say one year, then?

You've been sacrificed my family, your friends, your fucking LIFE for years! And that's it.

Ambik duit ni, terima kasih atas semuanya. Wish you best of luck.


Hang yang selama ni kerja saja, tak peduli pasal anak bini, mak bapak hang, apa yang hang ada pada masa tu?