Monday, March 30, 2009

Catatan Seorang Yang BiziBodi

Kehidupan seminggu yang tak best.
Kerja. Kerja. Tengok movie. Kerja.
Tenet slow. Earth Hour. Tenet slow.

Entri ni pun aku buat di komputer lab yang sememangnya bohsia sebab siapa2 pun boleh pakai. Siapa2 pun boleh update blog dan layan friendster. Hmm...facebook juga.

Selama ini aku memang malas ambik berat tentang hal yang jadi di sekeliling.
Nampak awek cun selisih jalan, "fuyoh, awek." Cerita tamat. Itu saja.
Jadi kehidupan yang agak teruk membelenggu seminggu ni aku cuba sedaya upaya mengisi dengan benda yang bermanfaat.

Hari sabtu aku tiba2 terasa ringan kaki nak ke Kuantan. Sendirian. Bukan tengok jomheboh okeh!
Untuk julung2 kalinya aku menjadi sangat bizibodi tentang perawakan dan pemakaian orang ramai.

Tak, aku bukan pengkritik. Aku cuma pemerhati.

Seorang budak laki lingkungan umur 13-14 tahun memakai baju 'Saya Mahu Couple' berjalan bersama2 kawan2 yang juga dalam lingkungan umur tersebut. Aku yakin 'Couple' di baju itu bukanlah 'Band Couple' itu. Hoh budak2 sekarang, misai belum berputik, belum tahu kesengsaraan belajar add math sudah berani menonjolkan sifat desperado pada baju. Indie sangat la tu?

Seorang gadis memakai baju "Saya Sayang Emak Saya' sedang berjalan dengan seorang mat rempit yang bermuka pecah. Owh. Menantu pilihan emak barangkali ya?

Dan terakhir mat rempit membawa motosikal dengan terlekat sticker 'Don't Trust Girl' pada helmet sambil membonceng seorang awek.

Tak, aku bukan pengkritik. Aku pemerhati.

Memang kalau kau nak pakai baju apa pun tak la sampai menjejaskan kesuburan aku pun.

Dua tiga menjak ini rutin setiap hari bila celik saja mata aku akan on laptop. Check email memandangkan application latihan industri aku belum ada reply dari mana2 syarikat.
Tiba2 aku terbaca 'XXX click YES on you' di sebuah laman social networking.

Bila aku bukak profile dia tertulis shoutout 'AKU TAK PERLUKAN PERMISSION DARI SESIAPA UNTUK BUAT KEPUTUSAN. ITU HAK AKU!'.

Ek eleh. Tiba2 saja.
"Apa kau pikir dengan menjadi budak emo begitu kau menjadi lebih stylo dan menarik? Hell NO!"

Aku bukan pengkritik. Aku cuma pemerhati.

Saturday, March 28, 2009

Eleh, bukan susah pun~


Aku dah berjaya menyambut cabaran ni!
Tutup lampu saja kan?
Bagus, dilaporkan sekangkang kera air di kutub utara sudah beku akibat penutupan lampu secara besar2an di seluruh dunia.

Bila nak ulang lagi?

Thursday, March 26, 2009

Pakai Setan Boleh laaa

Anda percaya bomoh?
Aku percaya.
Aku percaya bomohlah punca Melayu tak maju2.
Aku percaya bomohlah antara punca Melayu berpecah belah.

Ingin aku tekankan kat sini bomoh yang aku maksudkan ini ialah bomoh yang mempunyai setan ternakan masing2. Bomoh yang pakai ayat2 Al-Quran biasanya dipanggil ustaz dan bukan bomoh. Aku tak tau kenapa. Atas niat bomoh itu sendiri rasanya.

Aku sendiri tak faham kenapa dalam dunia yang semakin moden masih ada orang yang terlalu bergantung harap pada bomoh.
Memang, sebagai seorang Islam kita wajib mempercayai benda2 ghaib seperti malaikat, jin dan syaitan. Tapi bukan makhluk itu untuk kita mintak pertolongan bukan?

Ok, aku ambik contoh. Ahli sihir ialah seseorang yang mempunyai kuasa sihir yang melibatkan jin atau syaitan dalam ritual mereka. Biasanya ahli sihir menggunakan ilmu sihir yang dipelajari untuk mempedajal manusia lain. Lalu apa bezanya ahli sihir dengan bomoh2 kontemporari yang bersepah2 di muka bumi Malaysia ni? Sengaja aku ambik Malaysia sebagai skop yang kecik. Di negara lain pun banyak bomoh2 ni. Nak2 pulak kat Siam. Biasanya orang cakap bomoh siam lagi power. Biasalah, pemikiran tipikal kita yang terlalu mengagung2kan buatan luar. Cukup cerita pasal bomoh siam.

Kalau anda pernah menonton filem Dark Knight mungkin tahu dialog Joker yang berbunyi "if you good at something, never do it for free". Begitu juga bomoh. Setan peliharaan mereka mungkin tidak akan bekerja dan disenaraikan dalam senarai 'graduan menganggur' sekiranya tidak ada cilaka2 yang berjumpa dengan bomoh untuk menggunakan khidmat nasihat serta tuju2.

Monday, March 23, 2009

Dia-lah Jack Sparrow itu

Pernah tak kamu semua mendengar cerita tentang Dr Jekyll and Mr Hyde?

Ataupun menonton filem Me, myself and Irene? Atau filem Hide and Seek?

Kalau pernah, apa persamaan antara cerita2 itu?

Ya betul tentang split personality. Tentang ada dua jiwa dalam 1 jasad.

Semasa aku di bangku sekolah rendah, aku pernah mengalami pengalaman pelik, mungkin mengigau tapi aku pun tak pasti.

Kejadian pertama.
Malam itu aku sedang nyenyak tidur di bilik yang berada di tingkat atas. Bila aku sedar, aku sedang berada di dalam tandas tingkat bawah, sedang buang air. Bukan mimpi kencing di bilik air tapi sebenarnya kencing kat atas tilam tau. Betul2 dalam bilik air.

Kejadian kedua.
Juga sedang tidur nyenyak. Bila aku terjaga aku di pintu rumah, sedang menggapai selak pintu yang tinggi untuk keluar rumah.

Kalau tidur berjalan macam tak logik pulak. Nak buang air mungkin terlepas kat dapur ke, peti ais ke..kan? Ni tepat pulak dalam tandas.

Jadi aku rasa mungkin wujud 'Yop 2'. Tak sedap nama tu. Panggil dia Jack ya.

Selepas kejadian itu aku dah tak pernah mengalami kejadian yang sama. Cuma peristiwa aku memaki orang ketika tidur di asrama sekolah menengah. Itu mengigau. Aku yakin.

Malam tadi Jack datang lagi. Menurut rumate aku, Jack itu ketawa terbahak2 hingga membuatkan beliau menjadi cuak.

Ini berita gembira.

Jack, tolong buatkan PSM aku sampai habis. Aku nak tidur!


Nota sendiri tambah:

Aku pernah terbaca 1 artikel yang mengatakan orang yang kurang tidur akan mengalami halusinasi. Contohnya boleh melihat hantu.

Mari. Siapa mahu tengok hantu dengan aku?

Thursday, March 19, 2009

Tuesday, March 17, 2009

Bertukar Warna, Bertukar Corak.

Ini bukan entri berunsur politik. Bukan.

Sebelum pilihanraya itu hari, ada 1 parti itu berjanji untuk memajukan pertanian di negeri tanah tumpahnya darahku, negeri Kedah Darul Aman.

Katanya untuk menjadikan Kedah sebagai 'Belanda' Malaysia.

Aku tak ambik port pun sebenarnya isu pertanian di Kedah kerana aku tidak mempunyai sawah padi. Bapak aku juga tidak punya itu. Senang cerita memang famili aku tidak punya sawah padi. Tapi satu benda saja aku concern.

Err.. agak2 nama aku kena tukar kepada Ilyas van Zubir tak?

Sunday, March 15, 2009

Haih~

Sebenarnya dua hari lepas aku ada menulis entri terbaru tapi terpaksa aku batalkan dan biarkan saja entri tu dalam draft untuk kegunaan di kemudian hari.

Ceritanya lebih kurang macam ini:

Liverpool 4-1 Manchester United

yep..they did it...again.

Mula2 menang dengan Real Madrid 4-0.
Sekarang membelasah Manchester United.

Kedua-dua team yang dibelasah memang bukan calang2 team. Antara the best football team in the world. Very dramatic. Tahniah Afique, team hang memang the best!
Cukup cerita tentang Liverpool.

Cerita seterusnya:

Arsenal 4-0 Blackburn Rovers

Arsenal belasah Rovers? Ya. Dengan 4 jaringan.
Sepatutnya 12-0..mungkin?

Aku tengok match ni separuh masa kedua semata2 sebab aku baru balik dari lab atas urusan PSM. Masa itu Arsenal baru leading 1-0.

Mula saja kick-off Arsenal terus mengasak kaw-kaw tanpa memberi peluang langsung Rovers menyerang balas tetapi peluang saja tak cukup untuk menang.
Semua salah dia!Selepas aku membuat perkiraan kasar ada lebih 6-7 kali peluang yang dilepaskan termasuk 3-4 kali one-on-one yang kalau bagi Safee Sali mungkin boleh jaringkan 1-2 gol.

Komen Arsene Wenger tentang persembahan Bendtner itu malam:
“He likes to play as the lead striker and he has power and pace. He understands the game and he’s only 20 years old, people forget that. I think it completely wrong to boo him.

Ok bro Wenger. I'll wait. Mungkin pada umur 28 dia mungkin boleh menyamai Thierry Henry.

Mungkin?

Nasib baik Eboue yang aku benci tu mengubati luka hatiku dengan score 2 gol dan tarian lawak dia haha.

Friday, March 13, 2009

Saat Pertama Aku Berkenalan dengan Spagetti

Pukul 10.30 malam. Siren berbunyi menandakan tamatnya waktu kelas prep malam.
Tidak seperti malam2 sebelumnya yang biasanya aku meluru ke kafe Kak Mie sebelum tamat waktu prep dan dicubit tetek oleh Pak Hasan ketua warden, malam itu aku keluar selepas pukul 10.30.

Sampai di kafe seperti yang dijangka orang berpusu-pusu beli mee goreng seperti pelarian somalia yang dah berapa hari tak jumpa makanan. Aku pasrah.
Naik semula ke tangga untuk ke dewan selera a.k.a dewan makan sekolah. Makan free ja la..tak payah keluar duit. Tak payah nak bertolak2 macam kat kafe.

Nasib kurang baik. Malam itu makan biskut. Cis patutla ramai ja kat kafe tadi.
Selesai makan biskut beberapa keping dengan air tipikal teh o panas aku kembali ke kelas.
Zaman itu budak2 form 5 boleh sambung stadi di kelas sampai pukul 12 sebab kalau di asrama tepat pukul 11.15 dah kena light-off.

Balik ja dari kelas perut aku dah meragam mintak nak isi lagi. Aku bukanlah jenis pelajar yang asal outing beli makanan sekapal pastu isi dalam locker penuh2.
Locker aku kosong. Memang tak ada makanan. Jadi kepada kawan2lah tempat aku mengadu.
Masuk dari bilik ke bilik tanya sesiapa yang punya maggi lebih dan sudi menderma kepada aku.
Sungguh malang. Semua bekalan maggi kawan2 dah out of stock.

Sampai di bilik Rizal dia sound:
"Dalam locker aku tu ada spagetti. Ambik la kalau nak"
Sebelum hari itu aku tak pernah tengok rupabentuk spagetti tu macam mana. Apatah lagi nak makan. Mahu tak mahu aku sebat jugak la spagetti tu. Kebulur punya pasal.
Oh ini rupanya spagetti. Peliknya. Macam lidi panjang2.
Aku bukak plastik. Ambik sebatang. Gigit sikit2 dan pelan2.

"Oi apa tak sedap pon spagetti ni? Macam makan beras ja?"

Thursday, March 12, 2009

Genap 10 Tahun


Oh..memang sudah sangat tua sekarang. Huhu~

Petanque?

Petanque ialah satu permainan yang mungkin baru di Malaysia tetapi ia telah dimainkan di Perancis lebih berabad lamanya.
Petanque biasanya dimainkan di atas gelanggang pasir. Tidak pernah dibuat orang di mana2 negara untuk bermain di atas simen atau di atas mozek kerana bola petanque atau dipanggil 'boule' itu agak berat dan mungkin boleh merosakkan lantai tersebut.

Untuk mengetahui peraturan dan cara permainan permainan ini sila google sendiri.

Satu hari seorang bijak pandai secara tidak sengaja duduk di sebelah aku dan secara tiba2 terkeluar topik tentang petanque.
Hari itu aku mengetahui asal usul permainan itu walaupun aku masih belum mengerti sepenuhnya peraturan yang ada dalam permainan Petanque.

Sebelum pendudukan atau penjajahan Portugis di Melaka pada tahun 1511, penduduk Melaka sebenarnya telah lama maju. Maju dalam konteks ini bukan sahaja maju dalam sistem pentadbiran atau perdagangan, bahkan dari segi permainan.

Dalam buku teks sejarah ada tercatat sukan sepak takraw berasal dari Tanah Melayu walaupun kini setiap tahun sukan ini dipelopori oleh Thailand. Sukan-sukan lain seperti congkak, konda-kondi dan batu seremban turut dikaitkan walaupun ada yang mengatakan sukan atau permainan ini adalah pengaruh dari Indonesia yang dibawa masuk ke Melaka. Apapun tidak dapat dipastikan kesahihan fakta tersebut.

Begitu juga petanque. Sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka permainan guli telah lama dimainkan. Ada riwayat yang tidak dapat dipastikan sumbernya menulis mengenai kegiatan pedagang yang tiba di Melaka. Ada yang berdagang, menyebarkan agama, mencari rempah ratus, dan bermain guli.

Satu hari telah datang pedagang dari Perancis yang tertarik dengan permainan guli. Pada zaman itu guli dimainkan dalam pelbagai cara. Cara yang paling in pada zaman itu ialah permainan guli kejar atau bahasa Kedahnya - guli ligan. Jika anda ialah kanak2 kampung seperti aku pasti sedia maklum akan permainan ini. Kalau yang duduk di bandar dan sejak kecik sudah bermain microgenius atau 'game kartrij' anda mungkin tidak tahu.

Jadi akibat sifat ingin tahu yang mendalam, pedagang ini telah berjumpa dengan salah seorang pemain guli yang kebetulan sedang sibuk menang besar dan tidak ada masa melayan pertanyaan pedagang itu.

Oh ya. Pada zaman itu bahasa Melayu adalah lingua franca dan bukannya bahasa Malaysia kerana zaman itu Malaysia belum wujud. Pedagang Perancis pun bertanya dalam bahasa Melayu yang kurang fasih.

"Apa nama peghmainan ini? (mengikut loghat Perancis)"
"Nak main ke? Datang esok la. Petang tau. Petang" jawab pemain guli.
"oh rupanya ini ialah permainan 'Petang' " kata pedagang di dalam hati.

Apabila beliau pulang ke Perancis, beliau memperkenalkan permainan 'Petang' di seluruh Perancis. Kebetulan pada zaman itu berlaku Revolusi Perindustrian, 'guli' diperbuat dari besi memandangkan bekalan besi yang bersepah2 di sana. Dan di sana mereka memanggilnya 'buli' dan bukan 'guli'.

Begitulah adanya peristiwa permainan petanque. Pada hari ini permainan 'Petang' itu dikenali sebagai 'Petanque' dan 'buli' ditukar kepada 'boule' setelah diterapkan bahasa Perancis yang pekat.

Sekian.


Dari kiri: Jack, Boule, Boule

Nota sendiri tambah:

1) Pedagang itu belajar bahasa Melayu untuk belajar bermain guli. Ok tu cerita rekaan. Jangan ambik serius.

2) Semasa Perang Salib (Crusade War), ramai Ilmuan Islam terbunuh dan buku-buku mengenai ilmu pengetahuan telah dirampas oleh tentera kafir. Buku-buku itu kebanyakannya ditulis dalam bahasa Arab. Bagaimana ilmuan barat dapat mencilok ilmu2 dari buku ini tanpa mempelajari bahasa Arab terlebih dahulu?

Para pemikir sekalian, do u see my point?

Wednesday, March 11, 2009

Tuah Ayam Nampak di Kaki

Malam itu beliau sendirian. Tanpa ditemani sesiapa. Di dalam makmal. Malam itu Chot 'Lelaki-tak takut-hantu' tiada di situ. Yang menemaninya hanyalah bakteria yang diternaknya selama ini. Begitulah rutinnya setiap hari. Pagi bagi bakteria makan dan malamnya mengira bilangan bakteria yang telah membiak.

Tapi malam itu pelik. Malang buat dirinya. Lebih malang lagi beliau tak dapat jerit 'Uncle, tolong' seperti dalam rancangan Seekers.

"Aik, kenapa pulak bakteria ni berkurang dari semalam?"

Esoknya beliau memberi makanan sebanyak-banyaknya kepada bakteria itu supaya dapat membiak dengan cepat sebelum pembentangan PSM yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Malam itu. Sekali lagi misteri mendatang.
"Kurang lagi. Dah rosak ke mesin ni? Esok kena buat report ni"

Setelah dikaji ternyata tiada masalah pada mesin pengira bakteria itu.
Malamnya beliau terkejut lagi.
Semua bakteria yang diternaknya sejak 3 bulan yang lalu lesap.
Tidak tersisa 1 ekor pun.

Malang bagi dirinya. Pembentangan PSM cuma tinggal lagi seminggu. Nak ternak semula pun dah tak sempat.

Mahu tak mahu beliau terpaksa juga berlaku jujur tanpa menipu data untuk lulus dalam PSMnya.
Setelah dipaku bertalu2 oleh panel yang biasanya kejam di medan pembentangan akhirnya beliau akur.

PSMnya gagal.

Sangat kecewa. Itulah yang dirasainya. 3 bulan terbuang tanpa ada apa2 hasil.

Beliau masuk semula ke dalam makmal. Mahu dilemparnya piring-piring petri biarpun selepas itu beliau terpaksa mengisi borang kerosakan makmal dan mungkin terpaksa membayar gantirugi.

Tapi tidak terjadi semua itu.

"Apa benda pulak yang ada dalam ni? Pelik ja bentuknya"

Beliau terus berkejar ke mikroskop berhampiran untuk melihat bakteria baru di dalam piring petri itu.

"Tak pernah jumpa pulak bakteria bentuk macam ni"

Ambik secubit. Dimasukkan ke dalam piring petri kawannya.
Pelik. Semua bakteria kawannya turut musnah sama sekali.

Beliau gembira. Dicubanya pada bakteria merbahaya lainnya. Semua musnah!
Terkocoh-kocoh beliau menulis dalam buku log mengenai data dan pemerhatian ujikaji main2 tersebut dengan pensel yang dijumpai di dalam makmal itu.
Pensel itu tertulis 'Pensel Lin - Malaysia'

Kerana tidak faham bahasa Malaysia beliau menamakan bakteria ajaib itu sebagai 'Pensellin'

Data ujikaji itu dibawa ke semua konvensyen yang dihadirinya dan akhirnya beliau berjaya menggondol Hadiah Nobel atau Nobel Prize kerana telah menjumpai bakteria 'Pensellin' atau dikenali sebagai 'Penicillin' hari ini yang digunakan di dalam antibiotik.


Sir Alexander Fleming (1881-1955)
Saintis yang telah memenangi Hadiah Nobel kerana berjaya menemui Penicillin

Tuesday, March 10, 2009

Korek Hidung..Jentik Laju2

Aku ada terbaca 1 cerita ni pasal itu sorang artis mau masuk PLKN.
Bukan dia memang sukarelahati mau masuk tapi memang kena masuk tau.

Itu hari dia mintak tangguh pasal terikat dengan kontrak lakonan cerita yang mungkin boleh buat duit juta-juta punya.
Kali ini punya cerita dia masuk PLKN tapi berlakon jugak. Siri realiti televisyen ala Survivor di dalam PLKN (mungkin).

Kisah 'Kehidupan Artis Di PLKN'.

Aku tak suka tengok TV. Serius. Tapi kali ini aku terasa macam takmau miss wo0 realiti TV ni.
Mungkin akan ada undian sms penonton di rumah untuk menderma lagi duit-duit orang bodoh kepada artis ni.

Masuk PLKN pon boleh buat duit juta-juta maa. Siapa kata tak boleh?

HaHa..TV..TV..semakin hari kau semakin cilaka.

Apa kata nanti buat program realiti 'Malam Pengantin Artis'? Artis mana yang paling 'hangat'?
Mesti boleh buat ratus2 juta punya maa!

Monday, March 9, 2009

Selamat dan Selamat

Selamat Hari Wanita

dan

Salam Maulidur Rasul.

Terlambat Sehari. Maaf aku sibuk.

Ciao

Thursday, March 5, 2009

Akak Kedai Runcit yang Pemalas

Baru2 ini aku ada membeli belah di kedai runcit di kawasan perumahan aku.
Biasanya aku akan keluar ke Gambang kalau mahu membeli barang. Hatta gula2 sekalipun.
Hari itu aku malas. Tapi aku berjaya menjumpai orang yang lebih malas dari aku.

"Seringgit 90 sen"

aku hulur RM2. Letak atas meja sebab dia terlalu malas nak hulurkan tangan sambut duit aku.

"nak jugak ke seploh sen?"

Cilaka. Hang nak keja ka takmau?

Orang Memang Kreatif di Pintu Jamban ya?

Kadang2 aku terpikir jugak, orang kita suka luahkan perasaan tak kena tempat macam entri yang aku buat sebelum ini. Tapi di tempat yang sama jugak ada segelintir pelukis2 yang memang minat dan sangat suka melukis tapi mungkin kandas subjek pendidikan seni semasa SPM masih mahu menunjukkan bakat dengan harapan Pablo Picasso menjumpai masterpiece mereka dan dijemput untuk berkongsi ruang pameran bersama2 Picasso itu.

Tapi benda yang aku jumpa hari ini agak unik. Printed cantik2. Tampal depan pintu. Bukan sign 'Lepas Kencing Harap Siram' itu. Itu sangat tipikal.

Sila tengok dengan teliti. Klik untuk besarkan gambar. Save dalam komputer anda lebih baik. Mungkin boleh jadi wallpaper.

"Wilayah Winston. Rokok 'Saat' tak dibenarkan."

Nasib baik rokok tu bukan orang yang berbilang bangsa mengikut jenama. Kalau tidak dah lama orang yang lekat ni di-charge sebagai RACIST.

Tuesday, March 3, 2009

4 Mac

Terima kasih Moon sebab mengingatkan aku walaupun semalam berbunyi alarm memperingati hari ni.

Aku masih teringat hari2 jahat di sekolah dulu. Suasana subuh yang aku masih terasa sampai hari ini. Suara nyaring Ustaz Yusri mengejutkan semua untuk bangun solat jemaah di surau setiap pagi.

Tak perlu untuknya pergi dari 1 bilik ke 1 bilik mengejutkan semua. Cukup di hujung lorong. Cukup dari tingkat tiga asrama. Cukup dari depan rumahnya.

Aku masih ingat rasa disebat di betis dengan rotan, dengan getah paip sebab degil. Paling aku tak boleh lupa kejadian kantoi 16 orang beramai2 di 1 bilik kerana memekak di malam2 buta akibat cuti wesak esok harinya.

Malam itu ke16-16 orang dihukum ketuk ketampi 100 kali mengikut kiraan Ustaz di tempat parking warden. Tak termasuk 'turun setengah' dan 'naik setengah'. Macam mana rasanya libasan sekali extra akibat aku pakai seluar pendek tak tutup lutut. Selepas 100 kali setiap orang diberi pilihan.

"nak kena cubit ke libas?"
"libas ja la ustaz.."
"piapp"
melompat. Tapi aku tau cubitan ustaz lebih berbisa dari libasan sekuat hatinya.

Semua itu untuk kebaikan. Kalau tidak sampai sekarang aku belum faham yang waktu malam tak boleh nak memekak. Terima kasih ustaz atas pengajaran yang diberikan.

Hari ini genap 7 tahun pemergian ustaz. Semoga bahagia hidup ustaz di sana.

Al-Fatihah.

Dasar dah Tak Boleh Nak Ubah..

Setiap tahun pada hari raya keempat sebelum pemergian Pidud ke Dublin, aku, Syapik dan Pidud akan menyerang rumah2 sahabat handai yang berada berdekatan Alor Star kadang2 membawa ke Kodiang.

Setelah jauh menaiki kereta dari satu rumah ke satu rumah kami bertekad berhenti di satu tempat, keluar dari kereta dan mengambil angin yang nyaman beserta asap yang tidak baik untuk kesihatan.

Keluar saja dari kereta Syapik terus mengusya tajam ke no plat kereta Pidud. Tercengang. Terdiam.

"Ni kereta dari KL. Dalam kereta nanti kita tak boleh cakap Kedah. Mesti cakap KL." kata Syapik.

Masuk kereta. Semua terdiam. Atmosfera kurang menyenangkan di dalam kereta.

Tiba2 dia bersuara lagi.

"Kite nak pi mane?"

Monday, March 2, 2009

Pasar Malam 2

Orang Putih Masuk Pasar Malam

Penjual: Yeah Brader, do u wanna try apam balik?

Orang Putih: Bagi 2 keping. Jagung lebih ok.

Bang..Dah Berapa Bulan?

Entri ni adalah berdasarkan pemerhatian dan kaji selidik yang aku buat sendiri.
Siapa nak percaya, silakan.
Yang tak mahu percaya, silakan juga. Tapi jangan percaya buta tuli. Benda2 ini mungkin tak terjadi kepada semua orang.

BAGAIMANA MAHU MENGURANGKAN KEMBUNG DI PERUT (untuk jadi sedikit kurus)

Macam mana sebenarnya terjadi fenomena gemuk a.k.a obese?

Kegemukan terjadi atas banyak faktor seperti keturunan, semulajadi, rangka besar, selera besar, kuat makan, buruk lantak dan malas.

Minta maaf kalau sedikit kasar. Aku juga gemuk. Jangan sedih. Kita serupa.

Persekitaran kita turut mempengaruhi gemuk kurusnya seseorang. Contohnya kalau kita tinggal di kawasan yang mempunyai pelbagai kedai yang menyediakan makanan yang enak2 dan kena dengan selera kita, secara otomatis selera kita turut berkembang besar dan GEMbira tinggal di situ. Tambahan pula kalau kita seorang yang mampu (berduit).

Di persekitaran juga kita disogokkan dengan pengaruh mentaliti 'kurus itu cantik' dan 'gemuk itu kurang cantik'. Tipu saja tu. Tapi ramai yang percaya. Fat Joe macho ja walaupun badan dia sangat gembira.

Jadi hasil dari pemikiran itu ramai orang yang pergi ke restoran makanan segera, makan makanan berlemak selepas itu baru kelam kabut nak telan pil macam2.

Di sini aku mahu berkongsi cara untuk menghilangkan sedikit berat badan (tak banyak pon sikit jadi la kan?) tanpa telan pil macam2 dan tanpa alat senaman yang mahal2.

1. Ni faktor utama- Kurangkan gula.

Betul, benda ni aku dah cuba dan betul2 terasa kesannya. Contoh kurang gula macam mana?
Untuk pengetahuan anda, sebenarnya lauk pauk yang sedap2 sebenarnya tak perlu masukkan gula pun. Cukup sekadar terasa garamnya. Kalau tawar mana sedap. Tapi jangan lebih. Berisiko untuk kena darah tinggi. Bayangkan kalau gula dan garam banyak dalam lauk, 2 skali beb! Sangat berisiko untuk diabetes dan darah tinggi.

Untuk orang yang tiap2 hari makan kat kedai?
Mulakan untuk biasakan diri untuk tak minum air manis ketika makan nasi.
Minum segelas air suam yang agak panas sebelum makan nasi. Kemudian makan nasi dengan tertib tanpa diselangi dengan minum air. Selepas habis makan nasi, kira-kira 5-10 minit selepas itu baru minum lagi segelas air suam. Kalau betul2 dah kemaruk nak minum sirap jugak, minum la segelas dalam jarak 2-3 hari segelas bukan se-jag okeh!

2. Banyakkan minum air masak.

Kadang2 kita makan bukan sebab lapar sangat pon. Nafsu ja kan?btoi dak?
Ok camni. kadang2 kalau kita duduk saja2 tadak keja nak buat tiba2 terasa nak makan.
Tu nafsu saja maa~ cara potong dia aa...ambik segelas air suam yang agak2 panas, kalau tadak ambik air RO pn boleh..layankan ja. Segelas tu..jangan melantak trus segelas. Minum sikit-sikit dan perlahan-lahan. Habis segelas tu dah sendawa lebih kurang otomatis boleh hilang nafsu makan tu.

3. Bersenam

Tak cukup masa? Kawasan rumah yang tak mengizinkan? Jangan takut. Bersenam dalam konteks ini ialah senaman2 ringan. Untuk pengetahuan anda skipping adalah senaman yang agak bagus diamalkan. Kalau dapat buat barang 50 kali sehari pun dah cukup baik. Tapi untuk kesan yang pantas boleh saja amalkan 100 kali. Amat tidak digalakkan kepada adik2 bawah umur yang sedang membesar untuk skipping banyak2. Kebarangkalian untuk bantut adalah sangat tinggi.

Kalau skipping pun tak mampu lari setempat pun boleh. Lari perlahan2 selama 30 minit juga boleh membakar lemak. Ada usaha mesti ada hasil.

Selamat mencuba~!

Sunday, March 1, 2009

Pasar Malam

Pembeli: Bagi kuih ni singgit.

Penjual: Siap kak.

Pembeli: Berapa?

Penjual: Singgit.